کار یک طراح پارچه بسیار جذاب است. ایدهسازی، ایجاد و چاپ الگوهای زیبا روی پارچهها جالب بهنظر میرسد. بعلاوه طراحی پارچه هنر طراحی چاپها و الگوها روی پارچهها است. یک طراح پارچه با درنظر گرفتن ترندهای فعلی، مشخصات سبک، نقوش، طراحیهای مخصوص به خود، رنگها و همچنین ملاحظات فنی و اخلاقی و فرهنگی، الگو ایجاد میکند و سپس آن را از طریق رسانهها و بازارهای پارچه ابلاغ میکند. آموزشگاه پیشکسوتان با ارائه دورههای مختلف در زمینه طراحی لباس به پرورش دانشجو میپردازد.
اما کار طراحی پارچه هم مانند هر کار دیگری باید و نبایدهای مخصوص به خود را دارد. در زیر میتوانید بخشی از این بایدها و نبایدها را مطالعه کنید:
بایدهای طراحی پارچه:
- سبک خود را پیدا کنید.
اگر خطوط منحنی را دوست دارید، از آنها در طراحیهای خود استفاده کنید. اگر زوایای تیز و سخت را دوست دارید از آنها در طراحی خود استفاده کنید. طراحی آنچهکه دوست دارید باعث میشود طرحهای شما بدرخشند.
- مخاطب خود را در نظر بگیرید.
آیا شما برای سیستم مادر و کودک و سیسمونی ترسیم میکنید؟ یا طرحهای پوشاک؟ دکور خانه؟ لحاف؟ صنایع دستی؟ میتوانید مخاطبان خود را گستردهتر کنید یا در صورت لزوم روی گروه خاصی تمرکز کنید و نسبت به آن مخاطب بازاریابی کنید.
- رنگ را وارد کنید.
در کمد خود نگاه کنید و ترکیبهای رنگی را که دوست دارید پیدا کنید. از آنجا بهعنوان پایهای برای طراحی خود استفاده کنید. بعدها میتوانید یک شیوه جدید ایجاد کنید و آن رنگها را تغییر دهید. رنگهایی را که دوست ندارید امتحان کنید. ریسکپذیر و جسور شوید، ترکیبهای مختلف رنگ را امتحان کنید. بازی را با لایهها و رنگهای مختلف ادامه دهید. شما میآموزید که چهچیزی کار میکند و چهچیزی برای سبک شما کار نمیکند. از رنگهایی استفاده کنید که فکر میکنید کارایی ندارد. ممکن است از نتیجه تعجب کنید.
- طرحهای دیگران را مطالعه کنید.
برندگان مسابقه گزینههای خوبی برای مقایسه هستند. آنها را با طرحهای خودتان مقایسه کنید. تفکر کنید و سپس تصمیم بگیرید که طراحی شخصی شما میتواند از پیشرفتهایی بهرهمند شود. در چه قسمتهایی جای پیشرفت زیادی دارید؟ نقاط ضعف و قوت خودتان را ارزیابی کنید. طراحی بعدی خود را بسازید و سعی کنید آنچه را که تصمیم گرفتید در طراحی شما بولد باشد، بهبود بخشد.
- هنگام طراحی شجاع باشید!
آبرنگهای قدیمیتان را پیدا کرده و آنها را روی کاغذ استفاده کنید. از دوربین خود برای گرفتن چیزی که چشم شما را جلب میکند استفاده کنید. روشهای مختلفی برای بیان خود پیدا کنید. الهام از بسیاری از مکانها و تجربیات مختلف ناشی میشود. با طراحان دیگر صحبت کنید؛ آنها یک منبع اطلاعات و الهامبخش هستند.
- پارچه شما میکروفون شماست!
از آن برای طراحی دغدغههایتان میتوانید استفاده کنید.
نبایدها:
- کپی نکنید.
شما آنقدر ویژگیهای منحصر به فرد دارید که کپی کردن از طرحهای شخص دیگر به شما امکان نمیدهد سبک خود را توسعه دهید. کپی کردن رشد شما را نابود میکند و از آن بدتر نیز مکن است پیش بیاید: شهرتی را به شما میدهد که از آنِ شما نیست.
- دانش خود را احتکار نکنید!
اگر طراح دیگری از شما درباره کارتان سوالی میپرسد یا اینکه چگونه کاری را انجام میدهید دانش خود را به اشتراک بگذارید. اگر نمیدانید چگونه این کار را انجام دهید، آنها را به شخصی که دانش کافی دارد، ارجاع دهید یا یک منبع آموزشی برای آنها پیدا کنید. مفید بودن یک فضیلت است!
- انتظار نداشته باشید …
که طرحهای مبتکرانه و خلاقانه شما توسط افرادی که دنبال پارچههای ارزان قیمت و سطحی هستند، خریده شود. شما باید بازاریابی مناسب برای طرحهای خودتان داشته باشید.
- از تصاویری که در اینترنت پیدا میکنید استفاده نکنید مگر اینکه مجوز صاحب تصویر را داشته باشید. حتی اگر به نظر میرسد رایگان است، تحقیقات خود را انجام داده و بدانید چهکسی صاحب حق چاپ است. شاهکار خودتان را بسازید!
- کارتان را مگر در بهترین حالت آن انجام ندهید.
اگر احساس میکنید کامل است، به سراغ آن بروید، اگر فکر میکنید این کار پایینتر از حد تواناییهای شماست، دوباره کار کنید و در مورد آن فکر کنید تا بهترین کاری باشد که میتوانید انجام دهید.
- از ترسو بودن، خندهدار بودن یا خیلی جسورانهبودن نترسید.
پیش بروید و خود را بیان کنید و کاوش کنید. هر طراحی یک ماجراجویی جدید است و چیزی راجع به شما و طرحهایتان به شما یاد میدهد. حالا بروید و چیزی طراحی کنید.
همانطور که میدانید طراحی پارچه انواع مختلفی از پارچه را در شکلهای مختلف تولید میکند. این انواع بر اساس معیارهای زیادی طبقهبندی میشوند. در زیر چند نمونه از انواع آن را آوردهایم:
رطبقهبندی الگوها در طرحهای پارچه باتوجه به چیدمان نقوش موجود در الگو:
طرح سرتاسری(Allover layout OR Overall):
All over اساساً به معنای پوشاندن کل وسعت یا سطح است. این یک طرح با نقوش است که در سراسر پارچه توزیع شده است. در اینجا نقوش بهطور تصادفی با فاصله منظم یا نامنظم بین آنها قرار داده میشوند، اما معمولاً بسیار نزدیک به یکدیگر و با جهتهای مختلف هستند
تکرار قطعه(Block Repeat):
(نامهای دیگر: تکرار پایه، تکرار کامل، تکرار مربع، تکرار مستقیم)
در این نوع تکرار نقوش بهطور مستقیم در یک خط افقی در سمت چپ یا راست نقوش اصلی قرار میگیرد. یعنی آنها کنار هم گذاشته شدهاند. این سادهترین طرح است. وقتی تکمیل میشود، انگار نقوش در یک شبکه خیالی جمع شدهاند
طرح شانسی(Tossed layout):
(نامهای دیگر طرح تصادفی یا طرح الگوی نامنظم)
در این طرح نقوش بهصورت تصادفی پراکنده میشوند. هیچ تقارن یا هرگونه رسمی برای نقوش وجود ندارد. نقوش به صورت تکراری اما بدون برنامه یا محاسبه مشخص قرار داده شدهاند.
طرح مرزی(Border layout ):
این الگو بهگونهای طراحی شده است که نقوش در لبه پارچه قرار میگیرند.
طرح گردشی(Turnover layout):
الگویی خاص از طراحی پارچه که در آن یک نقش مشخص بهصورت افقی یا عمودی و به جهتهای مختلف میچرخد.
البته اغلب اوقات طراحان پارچه این طرحها را بهصورت جداگانه در نظر نمیگیرند. بیشتر این طرحها باهم همپوشانی دارند و یک الگوی واحد میتواند بسیاری از این عناصر را در آن داشته باشد.